KASVATUS

TAUSTAA

Minulle bordercollie on ensisijaisesti paimenkoira. Mielikuva hyvästä paimenkoirasta on muuttunut kokemuksen ja ymmärryksen myötä. Omissa paimentavissa koirissani on ollut valmiiksi asennettuna hyviä ominaisuuksia ja paimennukseen vaadittavia palikoita. Näissä asumisen olosuhteissa vaatimukset koirille ovat kuitenkin kovat, joten osa koirista on muuttanut niille optimaalisempiin olosuhteisiin. 

Haluaisin nähdä koirassani jo nuorena jotain, kuten jonkun verran tasapainoa, kykyä kävellä päin ja mielellään myös eläintuntemusta. Arvostan luonnollisuutta ja työälyä sillä, niillä koira pystyy kompensoimaan ohjaajan puutteita. Niihin tulee kuitenkin liittyä riittävä koulutettavuus ja viettikestävyys. Koira ei saa olla liian pehmeä paimennettavia eläimiä kohtaan tai ainakin sen itsetunnon tulee olla rakennettavissa. Uskon vahvasti siihen, että koirasta tulee juuri niin vahva, kuin se itse uskoo olevansa. Tämä jättää paljon vastuuta myös kouluttajalle siitä, kuinka onnistuu rakentamaan (mm kokemukset, koulutus)  koiraa niistä ominaisuuksista, mitä sillä on käyttää. Hyvän kisakoiran tulee pystyä työskentelemään myös isoilla laumoilla ja tekemään tilakoiran töitä.

Matkalla punnituslaitumelle. Magda ajaa ja Rhos toimii topparina Rönnäsissä 2014


MUITA OMINAISUUKSIA

Omat koirani ovat ensisijaisesti perhekoiria. Haluan, että koirat ovat helppoja arjessa ja mielellään omaavat järjen. Koirien tulee olla riittävän sosiaalisia, jotta ne hyväksyvät erilaiset laumakokoonpanot sekä sopeutuvaisia kaikenlaisiin muutoksiin ja matkustamiseen. En pidä ylivilkkaudesta tai sähläämisestä, eikä leikkiminen ole minulle aina itseisarvo. Koiralla pitää kuitenkin olla riittävä moottori myös muuhun harrastamiseen.

Rotumääritelmän mukaisella ulkonäöllä ei ole ratkaisevaa merkitystä. Tärkeämpää on koiran rakenne ja sen kyky liikkua ja käyttää kroppaansa. Karvanlaadulla, värillä tai korvien asennolla ei ole väliä.

Magda ja Spot siirtämässä Beltex uuhta ja sen karitsaa käsittelyaitaukseen Walesissa 2013



AJATUKSIA ENNEN ASTUTUSTA

Kun suunnittelen urosta nartulleni aloitan miettimällä mitä yhdistelmältä haluan. Paimennukseen liittyvät ominaisuudet ovat etusijalla. Olen ollut siitä onnekas, että olen onnistunut näkemään useita tunnettujakin koiria sekä niiden jälkeläisiä luonnossa.

Sopivan tuntuisen uroksen löytyessä pyrin saamaan siitä ja sen sukulaisista tietoa mm paimennusominaisuuksista, luonteenpiirteistä sekä mahdollisista "terveyspommeista". Usein tieto lisää tuskaa ja tämä tarkoittaakin sitä, että jonkinlaisia kompromisseja on pakko tehdä. Terveyden suhteen pyrin siihen, että pentueen kolmen sukupolven sukutaulussa (uros- ja narttulinja) ei esiinny kahta tunnettua sairausgeenin kantajaa tai poikkeuksellisen suuren "rasitteen" omaavaa koiraa. Koska täydellistä koiraa tai yhdistelmää ei ole, teen parhaan mahdollisen valinnan ja sen jälkeen voi vain odottaa kuinka oletukset täyttyvät. Teen jokaisen pentueen niin, että sillä olisi minulle myös jatkossa jalostusarvoa.

Pentueiden vanhemmilla tulee olla riittävät näytöt paimennuksessa niin, että pennut voidaan myydä myös tilakoiriksi.

Matkalla hillille kasaamaan ja erottelemaan uuhia karitsoineen. Edessä oli 3,5 h:n urakka Angus Jardinin farmilla Skotlannissa 2013. Kuva Leena Jussila



Muscida – Ursa Majorin eli Iso Karhun kuonotähti 


Muscida's nimelle on rekisteröity kolme bordercollie pentuetta (2015, 2017, 2019) sekä kaksi pieni portugalinpodengo pentuetta (2001, 2003) ja airedalenterrieri pentue vuonna 2007. Valitettavasti aiemmista roduista ei jäänyt itselle mitään käteen, mutta M. Apocalypticalla eli Arskalla on useita hyviä jälkeläisiä. 


Muscida's Apocalyptica 2/2012. Kuva Virpi Suikkanen



Arskan tytär High Voltages Rock Diva "Bonnie" ja "Esme" Turku Int 2015 kasvattajansa Katja Kelloniemen kanssa.
 Kuva J. Perttula




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti