torstai 19. helmikuuta 2015

Bio Sensor - Creating Super Puppies

Pennut ovat tänään kolme päivää, joten ajan hermon mukaan oli aika aloittaa Bio Sensor-ohjelma. En ota sen enempää asiaan kantaan, mutta jos kerran Super Pentujen edelltys on tämä, tuskin siitä haittaakan on. Ensimmäisen kierroksen pennut ottivat yllättävän rauhallisesti, vahvin mielipide tuli VI:lta.

Bio Sensor 

Bio Sensor -ohjelma on Yhdysvaltain armeijan kehittämä ja sen tarkoitus on stimuloida pennun aivojen synapsien kehitystä. Aivosolujen välisten synapsien määrällä on vaikutus koko hermorakenteeseen. Pentujen hermoston kehitys on aktiivista 3-16 vuorokauden iässä, ja Bio Sensor-ohjelma kohdistuu juuri tuohon ikäkauteen. Mitä enemmän koiralla on synapseja aivosolujen välillä, sitä enemmän sillä on mahdollisuuksia käyttää aivokapasiteettiaan. Ja mitä aiemmin hermosto alkaa kehittyä, sitä enemmän synapseja ehtii syntyä kriittisen kehitysvaiheen aikana. Menetelmä totuttaa pentua myös käsittelyyn. Tarkoitus on siis parantaa koiran stressinsietokykyä ja hermostoa.
Bio Sensor -ohjelmaa suoritetaan pennuille 3-16 vuorokauden iässä kerran päivässä, jokainen kohta kestää 3-5 sekuntia. Ohjelmaa ei toisteta useammin, sillä liiallinen stressaaminen aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Pentu kerrallaan käydään viisi kohtaa läpi:
  1. Kosketusärsyke, kosketetaan pentua yhden tassun varpaiden välistä pumpulipuikolla.
  2. Pystyasento (pää ylös), pentu käsien välissä, pää hännän yläpuolella.
  3. Pystyasento (pää alas), kuten edellä, mutta pää alaspäin.
  4. Selkäasento, pidetään pentua selällään kämmenellä.
  5. Lämpöärsyke. Asetetaan pentu mahalleen märälle, jääkaappikylmälle, pyyhkeelle. Ei estetä pentua, jos se ryömii pois alustalta.
 Bio Sensor


Rory on hauska. Se on erittäin hyvä ja huolehtiva äiti ollessaan sisällä, mutta ei pane pahakseen pientä ulkoilua lapsenhoidon lomassa. Vielä tänään pääsi suoraan takapihalta pellolle, mutta lumien/mudan suhteen huominen näyttää huonolta. Roryn ruokahalu ei ole täysin palautunut. Maitoa ei ole toisille jakaa, mutta pentujen painot nousevat, eikä lisämaidolle ole ainakaan vielä tarvetta. Optimisti sanoisi, ettei ainakaan nisätulehdusta tarvitse pelätä :)

Yritin ottaa illalla pennuista yksilökuvat kännyllä (kamera on kuulemma lainattu pohjoiseen jälkikasvun kaverille). Laatu on huono, mutta laitan ne kuitenkin esiin.

Rory tykkää järjetellä paikkoja.
I - uros

II - uros
Y - uros
IV - narttu
V - narttu

VI - uros

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti